Žlutá švestka TIPALA - skvost mezi švěstkami!

06.08.2025

Milovníci ovocných stromů a zahrádkáři hledající něco netradičního jistě ocení méně známou, ale velmi zajímavou odrůdu žluté švestky Tipala. Tato atraktivní odrůda pochází z Německa a mezi klasickými modrofialovými švestkami působí jako zlatý poklad. Nejen svým vzhledem, ale i chutí a nenáročností si získává čím dál větší oblibu.

Původ a charakteristika

Tipala je mezidruhový kříženec (Prunus domestica), vyšlechtěný v Německu. Na první pohled zaujme svými žlutými plody, které na stromě krásně září. Plody jsou středně velké až velké, oválné, s hladkou slupkou bez ojínění. Dužnina je pevná, šťavnatá a sladká, s příjemnou vyváženou chutí a dobře oddělitelnou peckou.

Chuť a využití

Tipala vyniká dezertní kvalitou – je ideální na přímý konzum, ale velmi dobře se hodí také na:

  • kompoty

  • marmelády

  • koláče a buchty

  • a díky své sladkosti i na pálení slivovice

Oproti běžným modrým švestkám má jemnější, více ovocný profil chuti, což ji činí zajímavou alternativou pro ty, kdo hledají něco nového.

Pěstitelské vlastnosti

Tipala je velmi oblíbená i mezi pěstiteli pro svou spolehlivou plodnost, časnou zralost a odolnost vůči chorobám. Mezi její hlavní výhody patří:

  • Samosprašnost – není potřeba opylovač, ale výnosy se zlepší v blízkosti jiné odrůdy (např. Hanita, Katinka)

  • Brzký nástup do plodnosti – plodí už 2–3 rokem po výsadbě

  • Odolnost proti šarce (virus švestkové neštovice)

  • Dobrá mrazuvzdornost – vhodná i do středních a vyšších poloh

Zraje v první polovině srpna, což ji řadí mezi ranější odrůdy, ideální pro sklizeň ještě před hlavní švestkovou sezónou.

Pro koho je Tipala vhodná?

Tato odrůda je ideální jak pro domácí zahrádkáře, tak pro menší sady, kde se hledí nejen na výnos, ale i na atraktivitu a pestrost sortimentu. Díky své barvě a chuti je atraktivní i pro trhy a přímý prodej ze dvora.

Švestka Tipala je výjimečná nejen svou barvou, ale i chutí, výnosností a odolností.  Ať už ji budete jíst přímo ze stromu nebo z ní připravíte lahodný koláč, její chuť vás mile překvapí.